Blogg

Moa har kommit

2013-03-27 05:18 | 2 kommentarer

Så nu har jag äntligen fått hem min lillMoa. En tibetansk terrier valp som jag hoppas mycket på i framtiden. Hon är av rena lamleh/native linjer. Hennes mammas pappa är Kanze som var den första tibethund som importerades till Sverige. Pappan till Moa är rena lamleh linjer och kommer från Margaretas hundars linjer. Har länge sökt en ren lamleh tik och nu äntligen är hon här. Hon är en högrest dam precis som sin morbro Attowa och hennes mor Amrita. Kommer att bli spännande att följa hennes uppväxt. Det första hon gjorde i går kväll när hon kom var att sätta Rulle på plats. Så det finns sting i damen. Rulle gentleman som han är tog åthutningen och visade ödmjukhet inför tjejen. Hon har träffat alla hundarna och katterna och även hönsen nu till morronen. Bryr sig inte nämvärt mer om annat än på att ha koll på mig. Hon följer mig som en skugga men det är väl för att det är så nytt än. I natt sov hon i sängen med mig som de flesta valpar fått göra i början. Dels så känner de samhörighet med mig meddetsamma och sen har de enormt bra koll på mig medan de växer upp. Brukar aldrig vara problem att få dem att följa med mig lös.

Stort tack till Berit och Allan på Zelandonis för förtroendet att förvalta denna guldklimp .

Kategori: Ny flockmedlem

Timtim har flyttat in.

2012-10-21 08:23 | 0 kommentarer

Är fortfarande överlycklig över det fina HD-resultatet på Britta. Känns helt enkelt kanon. Kira åkte iväg på prov i går. Hoppas nu att allt går som det ska. Hon hamnar bra till och den nya matten känner till DSC_0012Kiras små egenskaper. Så hon skulle sätta henne i jobb meddetsamma och strunta i att mjukstarta med henne. Bättre att ha stenkoll på henne från början och sen kunna släppa lite på kraven. Kira tar för sig och har väl kanske inte den absolut bästa vardagslydnaden. Inkallning är ok bara hon inte får nåt i näsan för då blir hon stendöv. Så de bitarna måste man hålla efter. Träna mer inkallningar och annan lydnad med störningar.

Kíra flyttade ut och istället flyttade TimTim in. En grå och vit skogskattblandning som är hur go som helst. Sex månader gammal med redan ganska stor för sin ålder. Han kommer att trivas bra med Sickan. DSC_0008Sickan är fortfarande lekig och har nog saknat en kattkompis. Timon tar det mesta med ro och han verkar väldigt cool. Hundarna är så van vid katter att det bryr sig väldigt lite vilket gör att Timon kan gå som han vill inne. I natt har han sovit på mina fötter. Man kan inte tro att han bara varit här sen i går för han verkar helt orädd att röra sig här hemma. Visst är han fin.

 

 

DSC_0018DSC_0019

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategori: Ny flockmedlem

Trolla är nu mera Umeåbo

2012-02-28 06:18 | 0 kommentarer

Så nu är det helt klart med framtiden för Trolla. Hon blir kvar hos bonden. Hade lite olater men det trodde han att det gick träna bort. Det tror jag också. I övrigt var han väldigt förtjust i hennes sätt och trevliga utstrålning. Han tyckte att tiken var mycket smidig och fin  på alla sätt. Olater hon hade var att hon lätt stimmade runt när det hände något. Att ha henne lös när han skulle ta in hästarna gick inte. Men det är sånt han  får lära henne. Hon hade vissa olater för sig hos mig också men jag hade lite tummen i ögat på henne så att säga och då funkade det. Han hade anmält sig på en vardagslydnad till att börja med. Mycket förnuftigt tänkt måste jag säga. Efter den kommer han att ha så pass mycket med sig hem att han kan börja träna mer lydnad och stadga. Trolla har inga toleranser och ingen stadga. Två viktiga delar som många glömmer bort. Passivitet ska han också träna så att det funkar fullt ut. Jag tror och känner att detta kommer att bli superbra. Han ar mycket kunskap genom hästarna och det är nästan samma sak. Har man hanterat hästar fixar man hundar och vice versa. Så nu är det fixat och Trolla blir Baggbölebo. Lycka till familjen Holmlund med Trollet.

I dag ska jag sätta mig i bilen och köra till Lycksele. Det låg två kalleser i brevlådan i går. En på kirurgen och en för att göra MR. Som tur var kunde jag ändra kirurgens tid till i dag annars hade jag fått åka två gånger till Lycksele. I all ära för att de är snabba att skicka kallelser men det skulle underlätta med lite mer framförhållning. Var svårt för dem att kunna ändra tider med så kort varsel. Nå nu gick det men det kan bli kort om tid för kirurgen att ta bort mitt födelsemärke innan jag ska vara på röntgen. Jag ska röntga nacken. Eftesom jag har domningar i armarna så kan jag ha artros i nacken också. Ja vi får se det lär visa sig på en röntgen.

Kategori: Ny flockmedlem

Skillnader på olika raskullar

2012-02-18 06:32 | 0 kommentarer

Ja nu har man haft kullar efter  tre raser. De som tar mest energi är flatkullarna. På andra plats är en schäferkull. Båda dessa kullar går det inte ha gardiner eller annat som hänger ner i golvet för då ryker det. Nu har jag ju haft så små kullar av flat men de har levt om sig som nio schäfervalpar i alla fall. Men det kan jag säga att turordningen är som ni ser nedan. Flat, schäfer och tibetan terrier i den ordningen kommer de.

Tibetanerna är mycket företagssamma men de är mycket mer uträknande och mer påhittiga. De är mindre högljudda. Tibetankullen jag hade var bara fyra valpar men den kullen var lättsammare än både flat- och schäferkullen. Jag får ju möjlighet att känna på olika rasers kullar när jag nu har fler raser. Så det är ganska stora skillnader när man jämför. Fick veta av en erfaren uppfödare att varför första flatkullen var så jobbig var för att det bara var två. Det stämmer inte alls. Denna kull är lugnare och mindre skrikig därför att jag har hanterat valparna på ett annat sätt. De har inte fått vara ute i köket som de velat utan jag har begränsat. Det har gjort att de är nöjdare och mindre skrikiga. Men en sak är säker flat har skitjobbigga valpar. Då får andra säga vad de vill. Jag har att jämföra med. De är ena riktiga terrorister. De vuxna hundarna flyr vind för våg när de sätter i gång. Unghundarna tar till schappen också. Så då förstår ni. Att ha en tibetankull är inget större väsen. Helt klart alla valpar väsnas och skriker när de är hungriga men när de fått mat då roar de sig med annat. Bus och lek samt andra upptåg.

När det gäller Trolla så är det nu klart. Hon veterinärbesiktades i går UA och idag eller i morron så åker hon. Hon ska prova på bondelivet några dagar till att börja med. Går det bra så blir hon kvar där. Det tror jag att hon blir också. Hon kommer att passa kanon i händerna på denne bonde. Hon får vara med och fösa lite kor och vakta gården så hon får ett verkligt kanonliv. På gården finns både hästar och kor. Jag känner mig mycket nöjd med denna placering. Hitintills har alla hundar jag placerat om fått det kanon. Det har känts som nu helt rätt och det har blivit därefter också. Känns jättebra att jag jag känner honom och jag kommer att åka förbi vid tillfälle och hälsa på. Måste ju göra ett studiebesök på gården och se hans fina Aberdeen bestättning.

Britta blev rabiesvaccinerad i går också. Veterinärstationen har fått en ansiktslyftning så det var så trevligt att komma dit. Nu var det ordning och reda. Öppna ytor och ljust och trevligt. Blev verkligen bra. Två veterinärer på plats och en ny assistent fanns beredda att serva kunderna. Det var ordning och reda när Katja var där också men då var utrymmen små och krävande så det fick ett rörigt intryck. Det är numera två assistenter som byter av varandra. Katja jobbar fortfarande där men jobbar mindre tid. I går fick jag däremot inte träffa henne. Lite synd men den andra gick ju för sig också, .

Kategori: Ny flockmedlem, valparna

Oseriösa spekulanter

2012-02-17 07:29 | 0 kommentarer

Tänk va mycket oseriösa det finns. Alla dessa som svarar på annonser och som man sen lägger ner tid på. Har råkat ut för en sån igen. Nå namnet och personen lär jag minnas och nån värdig hundköpare är det inte. Man mailar inte och är angelägen och sen inte ringer om då man gjort upp om det. Må vara hur det vill. Lika bra jag fick reda på vad detta var för en innan jag hade släppt till en hund. Jag lägger ner både tid och engagemang och jag har själv lärt mig att man far inte fram hur som helst. Så någon potensial hundköpare var det inte. Kommer att varna andra bruksuppfödare här omkring för denna person. Har fått fram en hel del info när jag förstod att det var en oseriös intressent.

Nå ska besikta tiken i dag bara jag får en tid. Hon åker i helgen till en annan som verkar mycket bra. Han ska få ta henne på prov en vecka först. Tror han bli nöjd med henne och jag vet att hon kommer att få det kanon om det fungerar. Hon kommer att få utlopp för sin energi och hon kommer att ha fullt sjå med att hålla ihop kossorna på gården. Jag känner personen i fråga och det känns kanon att jag fått tillfället att bistå honom med en ny hund. Funkar detta så får tiken en kanonplacering. Känns så himla viktigt för mig nu att det blir rätt för henne. Jag vill om möjligt att hon ska få ett permanent hem och det ganska fort. Har sett att tiken är mer en pojkhund än tjejhund. Hon är mycket förtjust i grabbarna när de kommer men inte lika glad i tjejerna. Förmodligen blir hon mer en enmanshund och kommer att bli väldigt bunden till husbonden. Husbonden som är f d militär men en väldigt ödmjuk person kommer att kunna ge henne det hon nu saknar. Ser verkligen fram emot detta och som sagt för mig är det viktigare att hundarna får det bra än pengarna. Jag väntar hellre med att placera tills jag får en bra intressent än säljer till första bästa. Hunden väl och ve går först så är det bara.  

Kategori: Ny flockmedlem

Sim salabim Trolla

2012-02-16 07:56 | 0 kommentarer

Det verkar som att Trolla kan bli Umeå-bo men på landet med en massa kor. Han som ringde är fd yrkesmilitär men pensionär. Så numera är han hemma hela dagar och sköter gården. Jag kommer isåfall ge dem en provvecka innan vi bestämmer oss. Tror att tiken får det kanon där. Jag känner honom och det känns mycket rätt att släppa tiken dit för mig. Det andra alternativet tror jag inte på helt enkelt. Verkar vara allt för mycket flängade runt. Det gör att jag är rädd att Trolla far illa. Den personen håller på utbilda sig till väktare men efter vad jag läst vet jag inte vad. Ja vi får se vad det blir. Den blivande väktaren ska ringa idag. Hör jag inget så kommer jag att ringa upp killen i Umeå. Jag lovade ringa honom i vart fall som helst i slutet av veckan. Ska kolla hur det blir med besiktning av Trolla. Ska hon till Umeå bör de hämta henne så fort som möjligt. Så ska ringa i dag och kolla ifall de har någon tid i dag på em.

Valparna har skött sig i natt. Verkar som det blev bättre när jag inte låter dem vara heldagar ute i köket. De får komma ut mitt under dagen. Men på morronen så får de mat sen får de vara kvar där inne till fram på dagen en bit. Detta har gjort att de insett att det inte lönar sig att sitta och skrika i tid och otid. De får ändå flera timmar i köket med de andra hundarna på dagen. Gissar ändå att de har de bättre än valpar som föds upp på ställen där de inte föds upp i hemmiljö. Då menar jag med miljöträningen och träningen att vara inne med människor och andra djur i köksmiljö. Reg.papperen har kommit ska lösa ut dem så fort jag har en resa in till Åsele. Ska även beställa besiktning till veckan. Hoppas nu att vetten jobbar till veckan annars får jag åka till Villis för att få det gjort. Känns bra att de snart åker till sina rätta hem. De börjar bli svettigt med dessa två hulliganer. Vet inte men jag tar hellre en större kull för det är betydligt lättsammare på nåt sätt. De har mer att pyssla med varandra och är mer tillfreds och sover bättre på nätterna. Men som sagt jag ska inte klaga dessa två är helt bedårande fina.

Det liv de för nu är glömt i morron. Ja så är det. Det är sån njutning att få föda fram en kull för mig. Se dem växa upp och följa dem sen när de flyttat. Bara just detta att sitta och titta och fundera på vilken hane som skulle passa tiken. Få fram en kull där man lyckats med den mentala biten och dessutom så är de hela och rena när man röntgar och gör de andra undersökningarna. Sen att de fungerar i de hem de flyttat till. Som tävlinghund, tjänstehund, jakthund eller bara vanlig sällskapshund. Det gör att jag fortsätter. Jag strävar hela tiden efter att få till en kombination som ska vara på topp i alla hänseenden.

Kategori: valparna, Ny flockmedlem

Trolla har nya alternativ

2012-02-15 07:04 | 0 kommentarer

Har fått fler efterfrågningar på Trolla igår. En ringde i går och frågade bara rent allmänt om jag hade någon eller kände till någon som hade en oplaceringshund. Ja det har jag ju nu när Trolla kommit hem. I såfall hamnar hon på en gård med djur. Hon kommer inte att tävlas men aktiveras. Framförallt som gårdshund och hjälpa till att fösa kor. En stor gård med utegångskor. Han är pensionär och hemma hela dagarna. Där skulle hon få en mycket bra vistelse jag känner honom så det kommer att funka problemfritt. De har haft schäfer tidigare också. På en gård tror jag hon skulle passa då får hon utlopp för energin även om hon inte tävlas. Ett annat alternativ skulle ringa i dag. Då kan det bli ev väktartjänst det blir frågan om. Då kommer hon förmodligen attt användas i tävling också. Vi får se om den människan ringer mig i dag. Annars placerar jag nog henne hos bonden. Så nu har jag två mycket bra alternativ på gång. Ett av dem lär det bli. Blir det bonden så lånar jag ut henne en vecka sen blir det köp. Kommer inte att sätta ut henne på foder. Har redan en foderhund ute och dessutom chans att leasa någon tik om jag önskade. Så jag behöver inga fler foderhundar. Så det kanske löser sig ganska fort med Trolla. Betydligt snabbare än jag trott.

Valparna är billiga. Började gapa halv tre i natt. Tur så tystnade de ganska omgående. Förstår att alla som föder upp valpar har dem i andra byggnader avskärmat från huset. Skulle man ha flera kullar om året skulle man ju bli tokig om nattsömnen hela tiden blir störd eller måste stå ut med valpskrik hela dagar. För det är ett decibel som mer än nog räcker till när de sätter i gång. I dag ska de få vara mindre i köket också. Ska se om det gör någon skillnad. Så nu till morronen fick de mat sen fick de vara kvar i valprummet och härja själva. I går började jag med att låta dem vara mer i valprummet och jag tror det blev bättre med skrikandet.

Kategori: Ny flockmedlem, valparna

Gaphalsar

2012-02-14 06:58 | 0 kommentarer

Tänk att man aldrig lär sig. Valparna började hojta och gapa vid fyratiden i morse. Så när det väl var dags att stiga upp var både jag och de andra hundarna lagomt sura. Få morronsömnen förstörd på detta sätt. Tog ut hundarna ur hundrummet sen åkte dörren igen så valparna får skrika som de vill. Valprummet och hundrummet är bara delat av med en skiljevägg på 1,20 hög. Så när vaparna skirker så gör de de vuxna hundarna oroliga och missnöjda. De tycker de kan vara tysta. Sunnas förra kull var likadan fast värre. Jag vet ju vad det beror på. När de bara är två är det lätt att bara öppna dörren och låta dem vara i köket med oss hela dagarna. De här problemet kommer sen de börjat bli äldre. Jag glömde väl bort mig i början och lät dem vara alldeles för mycket i köket istället för att sätta in dem i valprummet mellan varven och lite längre stunder. Det är ju därför de skriker när de får komma ut är de tyst men det går ju inte ha valparna springandes överallt om nätterna.  Detta beskymmer hade jag inte med schäferkullen. De var så många att jag inte kunde ta in alla i köket samtidigt sen var de ute mycket på eftersom det var sommar och varmt. Så problemet kommer när man vänjer dem vid att vara ute i köket för mycket. Den ytan är större och de har mer att röra sig på så då är de nöjda. Nå nästa kull som kommer ska jag tänka mig för det är ett som är säkert. Jag säger då bara det tur de åker snart. Då får vi andra en chans att vila igen oss efter dessa gaphalsar.

Trolla blir nog kvar ett tag i alla fall. Han som tittat var tvungen att backa ur eftersom han inte kunde lösa det med Trolla och jobbet. Så då väntar jag tills det dyker upp någon mer lämplig.  Hon ska inte behöva vara ensam hela dagar. Det kommer inte att funka. Nå vi får se har fler som hört av sig så vi ser väl vad som händer. Hoppas verkligen att hon kommer till någon som kan nyttja henne i tävling eller någon form av tjänst. Hon behöver få komma till någon som kan aktivera henne.

Kategori: Ny flockmedlem, valparna

Valparna sex veckor

2012-02-13 07:13 | 0 kommentarer

Ny vecka igen. Valparna är nu sex veckor. De är nu livliga och nu börjar det kännas bra att de snart åker. De är krävande veckor som  är kvar. De är högljudda och nu är det en stor del passning när man har dem lösa för sladdar och annat. Stänger undan dem mellan varven så man själv sska få lite lugn och ro. Nästan enklare när man har större kull än när det är få i kullen. De terrorerar de andra hundarna också. Ibland till bristningsgränsen så det gäller att ha koll. Ser till att de äldre hundarna har en fristad att fly till när de är som värst. I går blev de avmaskade igen och vägda. De väger nu runt 4,5 kg.

Trolla kanske får flytta snart. Vi får se men hon har haft besök och kanske föll det i smaken, jag tror det. Hon verkade ha gjort valet i allafall. För hon la sig vid hans fötter innan de åkte. Jag hoppas nu att det funkar han skulle kolla upp det sista med jobbet och allt. Hade en lösning som var i mina ögon genomtänkt så hon slipper vara ensam när han är på jobbet. Vi får se han ringer i dag och talar om hur det blir. Hon kommer att tränas både fysikt och med huvudet men kanske inte direkt på tävlingsbanan. Jag hoppas kunna leda in honom på nåt intressant i alla fall när det gäller hundträning. Bra hon får ett eget hem snart. Känner att hon skulle behöva mer egen tid och det har jag svårt att ge henne just nu med två hulliganer och en unghund till i huset.

I övrigt är det lugnt helgen har bjudit på härliga sparkturer med hundarna. Lördagen en riktigt lång sväng på dryga milen. I går böev det en kortare på sex km. Men hundarna uppskattade det. I går var det dessutom sol och varmt ute. Två härliga dagar. Få se vad nu veckan bjuder på.

Kategori: Ny flockmedlem, valparna

Kommande kurser.

2012-02-12 07:29 | 0 kommentarer

Ha nu några som hört av sig om ungtiken. Vi får se vad det blir. Jag har ingen större brådska. Placerar henne där det känns mest rätt. Första prioritet är att hon ska till ett träningsaktivt hem. Får hon inte den träning hon ska ha och aktiveras tror jag inte på det Hon var lugnast i kullen man jag tror och vad jag sett så har tiken motor och potensial för att tävlas. Tror det kan bli en riktigt bra draghund. Så hon blir nog en fin följeslagare i skidspåret. Men som sagt det bästa för henne att hon slipper stå allt för länge hos mig. Hon behöver komma till ett permanent hem så hon får egen tid.

I övrigt lugnt nu är det också bestämt var och när lägret ska hållas. Så jag har nu skickat ut information och tar nu emot anmälningar. När jag vet vilka som ska komma på lägret meddelar jag bara Nordiska Hund så de vet och vi kan få en bokning. För att det ska funka något så när så måste jag ta ut avgiften redan i mars så jag har pengarna att betala fakturan som de skickar ut. Det kommer att vara en bindande anmälan för annars funkar det inte. Men så är det ju på alla större kurser så det är ju inge konstigt.

Kommer själv att gå lite kurser i sommar.
11-13 maj SWDI kursen om eftersök på rovvilt. Tobias Gustavsson och hans gäng från SWDI.
16-17 juni Eftersökskurs på klövvilt i Hallen. Forswards Hund och Jakt
29/6-1/7 specialsök och klicker (lägerhelgen). Kim Salomonsson
18-19 augusti Lugnande signaler och kommunikation utan ord. Turid Ruugas utbildade instruktörer.

Har samlat absolut grädden av kursverksamhet på en säsong. Känns jättekul att komma igång igen och gå lite kurser. Dessutom få möjligheten i närområdet. SWDI helgen är en riktig höjdare. När det gäller spår tillhör de nog sverigeeliten. Då pratar vi tjänstespår och praktiskt använda av spårhund. Lugnande signaler är också en helg som verkligen är tioitopp. Specialutbildade instruktörer av Turid Ruugas själv. Så jag har en härlig sommar att se fram emot. Samt så blir det ju en massa tävlingar som vi ska köra. Hoppas verkligen jag är i ordning redan nu i maj och kan gå något sånär utan kryckor. Höftbytet kan krocka lite om jag har otur. Men i Juni är jag helt klart i ordning.

Kategori: Kurser, Ny flockmedlem


RSS
«mars 2012»
tiontofr
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Senaste inlägg
Amber två veckor
Glad påsk
En vecka efter parning
Spår och apporteringsträning
Träning
Amber parad
I dag är det dags
Väntan, men snart så
Progrestronprovet
F-kullen 1 år

Senast kommenterade
Det blir bara bättre
En dag jag helst inte velat vara med om
RD Tibetansk Terrier
Ännu en kull som jag dömer ut avelsmässigt.
SE J(lö)CH Loffe
Lurendrejare
Röntgen och jaktträning
Träning på landbacken
Grattis E-kullen
Grattis Amber 6 år i dag och Circus för GK L-test

Kategorier
Avel och hälsa
Blandat
dagarna före jul
Fix och trix ute och inne
Frejas dräktighet och valpning
Hundarna
Hönsen
jakt
jaktprov
Kurser
Lite av varje
MH
Ny flockmedlem
omplacering
omplacering
Renovering
Resumé av året
rökning
skytte
Sunnas dräktighet
Sunnas valpning
tapetsering
Träning
Utmaning
Utställnig
valpar
valparna
valpning
Veterinär

Arkiv
2014
2013
2012
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2011
  2010
  2009

  Hundarna